‘Expertise te weinig ingezet bij renovatie en transformatie’

Expertise in de bouwketen is volop aanwezig, maar wordt te weinig ingezet bij renovatieprojecten van woonwijken en transformaties van leegstaande kantoorpanden. Dat blijkt uit een rondetafelgesprek over renovatie met vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische bouwpartijen, opgezet door Xella Nederland.

Tijdens het rondetafelgesprek kwam onder andere naar voren hoe verschillende partijen denken over ketensamenwerking bij renovatieprojecten en hoe die samenwerking structureel kan worden aangepakt. Aan de orde kwam welke verschillen er zijn tussen beide landen en welke verbeterpunten of valkuilen benoembaar zijn.  

Kennis over renovatie en transformatie blijkt volop aanwezig, maar de economische crisis belemmert vaak kansrijke initiatieven om efficiënte renovatiemaatregelen door te voeren.

Energetische aanpak
Renoveren staat volgens Gerton Starink, projectleider bij Nieman Raadgevende Ingenieurs in Zwolle, gelijk aan de energetische aanpak van een gebouw. “Woningcorporaties in Nederland proberen voortdurend het wiel uit te vinden via een ambitieuze manier van aanbesteden met soft selectieachtige principes, zoals innovatieve prijsvragen, waarbij ketenpartners, vaak ook bewoners, worden uitgedaagd tot meer creatieve en innovatieve voorstellen voor een renovatieproject. Ze willen immers het beste voor de klant.” Volgens Starink liggen hier talrijke uitdagingen in energieneutrale of energienotaloze doelstellingen.

Rob van der Leij, directeur van Van der Leij  Bouwbedrijven in Amsterdam en Delft, vindt dat een aannemer veel vaker de kans moet krijgen om opdrachtgevers te adviseren bij de aanpak van renovatie: “Een aannemer kan prima met bewoners communiceren over het belang van energetische maatregelen voor hun woning. En laat die bewoners voor een stuk meebeslissen. Dat roept veel minder weerstand op dan ‘opleggen’ van bovenaf, waardoor het uiteindelijke resultaat veel groter is.”

Structureel onderdeel
Jos Cox, CEO van Xella Noordwest-Europa denkt dat renovatie een structureel onderdeel van bouwen wordt. “Recente cijfers wijzen uit dat renovatie sterker is gegroeid dan nieuwbouw. De vergrijzing, verdichting van bevolking en schaarste van betaalbare particuliere en huurwoningen hebben daar zeker invloed op gehad”, zegt Cox.

Onestopshop-model
Van der Leij ondervindt veel voordeel van kennisdeling en ketenintegratie. “De kunst is om krachten te bundelen en partijen te laten samenwerken.” Hij vindt ook dat hiervoor een coördinator nodig is, bijvoorbeeld een aannemer die alle kennis en vaardigheid van alle partners samenvoegt tot een zogenaamd onestopshop-model, zonder dat hieraan allerlei financiële consequenties vastzitten voor de opdrachtgever. “Als hieraan ook een beheer- en onderhoudscontract vastgeknoopt kan worden, zal elke partij zijn stinkende best doen om die continuïteitsgedachte te waarborgen. Want elke deelnemende partij heeft hierin een aanzienlijk individueel belang.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV