Tienjarige concessie voor e-laadpalen in het vooruitzicht

De Stadsregio Arnhem Nijmegen en Regio FoodValley besteden een tienjarige concessie aan voor plaatsing en exploitatie van openbare oplaadpalen. De palen zijn voor bestemd voor elektrische auto’s van particulieren of bedrijven die niet op eigen terrein kunnen opladen.

De concessie komt als antwoord op het besluit van stichting e-laad om geen nieuwe aanvragen voor oplaadpunten in de openbare ruimte meer in behandeling te nemen. Dat terwijl het aantal (hybride) elektrische auto’s in Nederland begin 2013 is toegenomen tot ongeveer 8.000 voertuigen.

Ondersteuning
De aanbesteding wordt ondersteund door verschillende partijen: provincie Gelderland, G32-stedennetwerk en de Taskforce Elektrisch vervoer. De gunning vindt dit najaar plaats en op basis van die gunning kunnen individuele gemeenten in de twee regio’s een contract sluiten met de leverancier. Naar verwachting worden de eerste laadpalen in februari 2014 geplaatst.

De Groene Kracht
De aanbesteding wordt voorbereid vanuit het intergemeentelijke samenwerkingsprogramma De Groene Kracht, voor nieuwe energie in de regio Arnhem-Nijmegen. Onder de vlag van dit programma stimuleren de gemeenten schoon vervoer op groen gas, plug-in elektrisch vervoer en waterstof elektrisch vervoer.

Financiering
De aanbesteding wordt deels bekostigd door de gemeenten en deels door rijksgeld vanuit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Schoon vervoer verbetert de luchtkwaliteit en beperkt klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van CO2. Daarnaast wordt de regio door regionale productie van duurzame energie minder afhankelijk van energie uit het buitenland en stimuleert dit innovaties en economische ontwikkeling in de regio.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links