Gebrek aan daglicht doet aanpassen woning overwegen

Een grote meerderheid van Nederlanders denkt dat er een directe relatie is tussen de hoeveelheid licht, onze gemoedstoestand en gezondheid. Dit blijkt uit een onderzoek van VELUX Nederland, gehouden onder 1000 Nederlanders. De resultaten sluiten aan bij conclusies van eerdere studies naar de relatie tussen onze gemoedstoestand en de hoeveelheid daglicht.

88 procent van de ondervraagden geeft aan overtuigd te zijn van de directe relatie tussen je goed voelen en de hoeveelheid zonlicht waaraan je wordt blootgesteld. Deze groep respondenten vindt dat voldoende daglicht goed is voor de gezondheid en het functioneren. Daarnaast geeft men aan zich positiever en energieker te voelen bij dergelijk licht.

Belang
Het is duidelijk dat een groot deel van de ondervraagden overtuigd is van het belang van daglicht. Toch geeft twee derde van de ondervraagde personen aan dat zij last hebben van een gebrek aan zonlicht binnenshuis. Populaire oplossingen voor dit probleem zijn het verhuizen naar een woning waar meer daglicht binnenkomt (33%) of het aanpassen van de huidige woning (42%). Bij het aanpassen van een woning kunnen relatief kleine investering een grote lichtwinst opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de uitbouw van een woonkamer of keuken door lichtkoepels of lichtstraten, of het plaatsen van dakramen om van een donkere bergzolder een lichte kamer te maken.

De Poorters in Montfoort
Bij het Active House-renovatieproject De Poorters in Montfoort lag de focus onder andere op het creëren van een comfortabel binnenklimaat. De betrokken partijen realiseerden een ruime hoeveelheid zonlicht in de woningen. Naast het scheppen van voldoende daglicht ging de aandacht tevens naar meer leefruimte, hoogwaardige isolatie, natuurlijke ventilatie en energie-efficiëntie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VELUX Nederland BV