Monumentale passiefhuizen in Zwolle geopend

De eerste monumentale passiefhuizen van Zwolle zijn door burgemeester Henk Jan Meijer geopend. Dura Vermeer Bouw Hengelo realiseerde samen met eigenaar Openbaar Belang de revitalisatie van de huizen volgens het Passiefhuis-principe.

De officiële opening van de Binnengasthuizen werd voltrokken door burgemeester Meijer, die lovende woorden sprak: “Het zijn dit soort plekken die Zwolle karakter en identiteit geven. Het Binnengasthuis is een verstopt pareltje aan de rand van de Zwolse binnenstad.”

Eerste vooroorlogse passiefhuizen
De huizen zijn de eerste vooroorlogse sociale huurwoningen die passief zijn gerenoveerd. Passiefhuizen onderscheiden zich volgens Dura Vermeer door een zeer laag energieverbruik met een aangenaam binnenklimaat. Het complex heeft een gemeentelijke monumentenstatus gekregen doordat de voorgevels zijn teruggebracht in historische staat.

Verweven
Volgens Meijer is de geschiedenis van de gasthuizen verweven met de stad Zwolle. Hij vertelt dat hij het bijzonder waardevol vindt dat er niet voor is gekozen om de woningen te slopen: “Op deze manier blijft de geschiedenis levend. De woningen zijn tegelijkertijd zo duurzaam gerenoveerd dat ze nog een hele tijd kunnen meegaan.”

Foto: De onthulling van het gevelbord met daarop de bijzondere combinatie van gemeentelijk monumenten met het PassiefBouwen keurmerk door Burgemeester Meijer.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dura Vermeer Groep NV