Waardenonderzoek ter versnelling invoering BIM

De Bouwinformatieraad en het Innovatieplatform ICT in de Bouw starten een waardenonderzoek over het werken met BIM. Er worden 15.000 werkenden in de bouw gevraagd mee te doen met dit onderzoek. De BIR stelt met de resultaten een plan op, om de invoering van BIM in de bouwsector te versnellen.

Het waardenonderzoek is gebaseerd op het waardenmodel van Richard Barrett, een model dat veel wordt toegepast bij organisatieverandering. Van belang is dat de menselijke factor en persoonlijke waarden worden onderzocht.

Terwijl er al veel bekend is over de technische mogelijkheden en voordelen van BIM, schort het volgens SBRCURnet aan gegevens over menselijke en persoonlijke factoren. Voorbeelden van die factoren zijn integriteit (van mensen en data), openheid, flexibiliteit en creativiteit.

Prof. dr. ir. van Oortmerssen, voorzitter van de Stuurgroep van het waardenonderzoek, vertelt over de waarden: “Omdat ons handelen wordt bepaald door onze waarden, zijn diezelfde waarden dus ook verbonden met de technologie die ons handelen versterkt, of vervangt. Daarom moeten we in de toekomst de door ons gewenste waarden inbouwen in technologie.”

Invoering BIM versnellen
Oortmerssen verwacht dat het mogelijk wordt om, met de resultaten van het onderzoek, technologie aan te passen en de invoering van BIM aanzienlijk te versnellen. Het waardenonderzoek is op dinsdag 25 juni van start gegaan. Het is mogelijk voor geïnteresseerden om aan het onderzoek mee te doen door de vragenlijst in te vullen. Het onderzoeksrapport wordt eind 2013 verwacht en gepubliceerd in vakbladen, en op de website van de BIR.  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links