Grootste zonnecarport in Nederland officieel geopend

Een zonnecarport van Apenheul voorziet het naastgelegen kantoorpand en de congreslocatie ‘de St@art’ volledig van eigen energie, dankzij 416 zonnepanelen. De carport is op dit moment het grootste van Nederland en is op maandag 24 juni officieel in gebruik genomen door wethouder Prinsen.

Op de dienstparkeerplaats werden in het winterseizoen twee nieuwe carports gebouwd, met daarop een zonnestroom-installatie. De installatie levert lokaal, duurzaam opgewekte stroom, met een geschatte opbrengst van 85.000 kWh per jaar. KiesZon, de gezamenlijke dochtermaatschappij van GreenChoice en International Solar, had de bouw en het beheer in handen en is de eerste vijftien jaar eigenaar van de zonnepanelen. Na deze periode wordt het eigendomsrecht overgedragen aan Apenheul.

Coen de Ruiter, directeur van Apenheul, noemt het project uniek en vertelt trots: “We zijn een van de zeer weinige bedrijven die zo’n grote aanvraag bij het ministerie gehonoreerd zagen.” Volgens hem is de zonnecarport een logische aanvulling op congreslocatie de St@art.

Aanvulling
Deze locatie is CO2-neutraal gebouwd door het gebruik van natuurlijke materialen, het ontwerp van het gebouw en de manier waarop het wordt verwarmd en gekoeld. Kritische noot hierbij is dat er nog energie nodig is om de warmte en koude te pompen en voor de mensen die er werken; de energielevering van de zonnepanelen kan hier uitkomst bieden. Daarnaast wordt het gebruik van telefoons of muziekapparatuur gecompenseerd.

Deel dit artikel

permalink