Drukbezocht Congres Circulaire Economie inspireert

Circa vijfhonderd enthousiaste deelnemers aan het Congres Circulaire Economie werden een dag lang geïnformeerd en geïnspireerd over de economie van de toekomst. Naast presentaties van prominente sprekers en interactieve workshops maakten bezoekers de wereldprimeur mee van de uitreiking van het BREEAM-NL Sloop certificaat aan twee projecten.

Nog voordat Anne-Marie Rakhorst het spits afbeet als eerste spreker, ontving directeur Ron Peters van VOBN als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd een bos bloemen van dagvoorzitter Pernille La Lau. Vervolgens intrigeerde Rakhorst het publiek met een presentatie over hoe leegstaand vastgoed dienst kan doen als grondstoffenfabriek. Bert Lieverse, directeur van de VMRG overhandigde na zijn presentatie over de duurzame gevel het eerste boekexemplaar van ‘Façades 2013’ aan Daan Hoogenboom, directeur van Domeco.

C2C als businesscase
Na een korte pauze vertelde Alexander Collot d’Escury, CEO van Desso, over Cradle 2 Cradle als succesvolle businesscase. D’Escury begon met een korte omschrijving van de missie en visie van Desso. Hij stelde zich (én het publiek) de vraag: “Hoe kan de vloer bijdragen aan onze gezondheid en ons welzijn?” Vervolgens liet hij enkele duurzame innovaties van de onderneming zien, waaronder Reflection Master, een tapijt dat energie geeft. Daarna was het woord aan het expertpanel. Laurens de Lange van Unica, Martin Koppenhol van VBI, Stefan van Uffelen van de DGBC, Ellis ten Dam van Royal HaskoningDHV en Robert Koolen van Heijmans spraken in het panel. Centraal stond de toekomst van de bouw.

De uitreiking van twee BREEAM-NL Sloop-certificaten was een wereldprimeur. G. de Jong en Zn. BV uit Pijnacker en de Gemeente Rotterdam kregen voor het project Marthalaan in Hoogvliet een certificaat. Kees de Jong van G. de Jong en Zn. BV: “Dit was een kans om als eerste bedrijf in Nederland dit certificaat te halen.” Ook Delta Development en sloopbedrijf Beelen ontvingen een certificaat: “We zijn samen met DGBC aan de slag gegaan met als uitgangspunt duurzaam slopen.”

Na de uitreiking en de daaropvolgende pauze konden bezoekers actief participeren in workshops. Er waren in totaal tien verschillende workshops, door onder andere Royal HaskoningDHV, Ecochain en DWA, waarbij men gepassioneerd discussieerde over verschillende onderwerpen. De dag werd afgesloten door Coert Zachariasse, CEO van Delta Development Group, met een presentatie over Park 20|20. Dit kantorengebied heeft een zo optimaal mogelijk gesloten kringloop, waarbij Cradle to Cradle als leidraad is aangehouden. Zachariasse: “De gedachte van Cradle to Cradle is een gedachte die mij als mens enorm aanspreekt.”

Meer foto's van het congres vindt u op onze Flickr-account.

Deel dit artikel

permalink