Bijzondere gevelconstructie bij uitbreiding Museum de Fundatie

Prinses Beatrix heropende recentelijk het Museum de Fundatie aan de Blijmarkt in Zwolle, dat werd uitgebreid om de collecties en bezoekers ruimte te bieden. In opdracht van BAM Utiliteitsbouw Oost (Zwolle) ondersteunden Nieman Raadgevende Ingenieurs en Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies bij de engineering van de bijzondere gevel-/dakconstructie van deze uitbreiding.

Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft de bouwfysische opbouw (zowel thermisch als hygrisch) van de in het werk gemaakte kouddakconstructie geadviseerd. Tijdens de uitvoering zijn tevens diverse inspecties uitgevoerd door de partij.  

Dakconstructie
Nieman noemt de dakconstructie bijzonder van opbouw, door de toepassing van een in het werk gemaakte rondgebogen houten betimmering op houten gordingen, en een staalconstructie. Deze constructie is aan de buitenzijde afgewerkt met EPDM dakbedekking. Hierop zijn circa 55.000 3D-gevormde geglazuurde tegels verlijmd.

PUR-isolatie
Aan de binnenzijde is de constructie geïsoleerd met in het werk aangebrachte gespoten PUR-isolatie met een dikte van ca. 270 mm. De gewapende aluminium damp-remmende laag bevindt zich achter de twee gebogen gipskartonplaten en volgt de kromming van de buitenconstructie. Om bouwvocht te voorkomen is er speciaal voor dit project een tentconstructie geplaatst.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs