Onderzoek noemt oplossing voor ontbossingsprobleem

Illegale houtkap van tropisch hardhout is een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing. Acetylering kan als duurzaam alternatief een oplossing bieden voor dit probleem. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft, door professor Pablo van der Lugt en Dr. Joost Vogtländer.

Bossen fungeren als belangrijke koolstofbronnen en worden met ontbossing bedreigd. Het onderzoek van TU Delft noemt illegale houtkap van tropisch hardhout een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing in die gebieden. Dit tropisch hardhout is erg gewild, vanwege de duurzaamheid, hardheid en maatvastheid ten opzichte van naaldhout.

Vraag en aanbod
De hoeveelheid duurzaam gecertificeerd tropisch hardhout op de markt mag dan toenemen, maar de vraag blijkt nog steeds hoger dan het aanbod. Daarom stelt het onderzoek dat duurzame alternatieven noodzakelijk zijn, om de druk op de bedreigde bosbronnen te verminderen.

Alternatief
Volgens het onderzoek biedt acetylering, dat als alternatief voor tropisch hardhout en mogelijke vervanging voor onder andere kunststof wordt omschreven, een oplossing voor dit probleem. De organisatie Accsys heeft dit alternatief op de markt gebracht, onder de naam Accoya.

In het onderzoek wordt het product omschreven als een veelbelovend alternatief, dat qua duurzaamheid en esthetiek vergelijkbaar is met ‘echt’ tropisch hardhout. Het duurzame alternatief is onder andere in te zetten bij timmerwerk, vloeren, en bekleding.

Het volledige onderzoek getiteld ‘The Potential Role of Wood Acetylation in Climate Change Mitigation' is gratis online te bekijken.  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links