Klinker genereert tot dertig procent minder CO2

Een innovatieve klinker met ternesiet, ontwikkeld door de HeidelbergCement Groep, genereert tot dertig procent minder CO2 dan een gewone portlandklinker. Belangrijke oorzaken van de gereduceerde uitstoot zijn de chemische samenstelling en de productie op lage temperatuur.

Het HeidelbergCement Technology Center onderzocht de combinatie van CSAB-cement met ternesiet. Bij de productie volstaat volgens de HeidelbergCement Groep een lager energieverbruik: de sintertemperatuur ligt 150 tot 200 graden celcius lager. Daarnaast wordt er tien procent minder brandstof verbruikt.

Patenten
Na de eerste succesvolle testen registreerde het HeidelbergCement Technology Center twee patenten voor de fabricage van klinker met ternesiet, en vier patenten voor het gebruik daarvan in verschillende cementtypes.

Experimenten
Als volgende stap experimenteert het technologiecentrum met afvalmateriaal en industriële nevenproducten die aluminium bevatten. Aluminium is een van de bestanddelen van klinker dat momenteel gewonnen wordt uit de natuurlijke grondstoffen. Deze nieuwe oplossingen doorstaan dit jaar de grote test: ze worden met de bestaande technologie geproduceerd in één van de Duitse HeidelbergCement-fabrieken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links