Parkeersysteem van de toekomst binnenkort in gebruik

Parkeren in de binnenstad van Zoetermeer wordt binnenkort gemakkelijker, dankzij een innovatief parkeersysteem. Elektronische informatieborden langs de wegen naar het centrum van de stad bieden actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen. Naar verwachting is het parkeersysteem medio oktober klaar.

Doel van de informatievoorziening is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast moet parkeren in de stadscentra aantrekkelijker worden. Vialis, een werkmaatschappij van VolkerWessels, en Nedap zijn de twee partijen die gaan samenwerken en zich inzetten voor de realisatie van het systeem. Naar planning is het systeem medio oktober gereed. Via een app voor smartphones en navigatiesystemen in voertuigen wordt de parkeerdata beschikbaar gesteld.

Wethouder Haring plaatste op vrijdag 5 juli de laatste parkeersensor in een parkeerplaats op de Pilatusdam. Dit gold als startschot voor de innovatieve parkeeroplossing. Het aantal vrije en bezette parkeerplekken op onder andere de Pilatusdam, Tempel en Delfstewallen worden binnenkort real-time in kaart gebracht.

Onderzoek
Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat het systeem een positief effect heeft op de doorstroming van het verkeer. Daarnaast wordt de binnenstad aantrekkelijker; naar verwachting weet het winkelende publiek Zoetermeer makkelijker te vinden. Ook worden zo de reeds beschikbare parkeerfaciliteiten beter benut.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links