Actie tegen importheffingen vanuit zonne-energiesector

Dertig bedrijven uit de zonne-energiebranche zitten op 17 juli 2013 een hoorzitting bij, waarbij ze laten zien hoe de importheffingen hebben geleid tot geannuleerde bestellingen en een teruggang in werkgelegenheid. De hoorzitting bij de Europese Commissie wordt georganiseerd door de Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE).

Volgens Dennis Gieselaar, CEO van het Nederlandse bedrijf Oskomera, heeft de Commissie inschattingen gemaakt op basis van een steekproef van slechts zeven bedrijven: “De meerderheid van de installateurs in de Europese Unie kan het zich niet veroorloven om de heffingen op te vangen, zelfs niet op het huidige niveau van 11,8 procent. Voor de meeste downstream spelers liggen de netto-opbrengsten ruim onder de tien procent.”

Gieselaar vindt dat de Commissie de foutieve bewering maakt dat installateurs uit de branche gemakkelijk van sector kunnen wisselen. “Installateurs en projectontwikkelaars kunnen niet zomaar een heel andere specialisatie kiezen, zoals wind. We zijn een professionele en gespecialiseerde industrie; onze medewerkers worden uitgebreid getraind en kunnen niet van de ene op de andere dag van sector wisselen", aldus Gieselaar.

Schadelijke impact
De schadelijke impact van de voorlopige heffingen wordt geïllustreerd door het faillissement van Gehrlicher Solar AG (GSAG). Gehrlicher Solar AG was een van de eerste bedrijven in de zonne-energie industrie en een van AFASE’s eerste leden.

Thorsen Preugschas, CEO van Soventix GmbH en voorzitter van AFASE vertelt: “We komen naar Brussel om te pleiten tegen de heffingen. Zij zorgen voor krimp van de markt en kosten talloze groene banen in Europa.” Preugschas hoopt dat het voorbeeld van Gehrlicher Solar de Europese Commissie wakker schudt.

Deel dit artikel

permalink