Behoud banen dankzij tijdelijke btw-verlaging

Door de tijdelijke btw-verlaging op de arbeidscomponent bij verbouw-, renovatie- en onderhoudswerkzaamheden heeft vijftien procent van de bedrijven uit de bouw- en installatiesector geen mensen hoeven te ontslaan. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door USP Marketing Consultancy, op verzoek van diverse partijen, waaronder Bouwend Nederland.

Daarnaast worden er in de uitgevoerde projecten meer duurzame materialen en producten toegepast en blijken woningeigenaren vaker bereid te zijn om in hun eigen woning te investeren. In het onderzoek werden 952 directeuren van bouwbedrijven en 1500 consumenten betrokken.

Positief
De tijdelijke btw-verlaging is sinds 1 maart 2013 van kracht. Bijna tweederde van de ondervraagde partijen typeert de regeling als positief. De redenen hiervoor blijken in lijn te liggen met de aanleiding: "Met deze maatregel verwachten we mensen over de streep te trekken om te investeren in huis en tuin”, aldus Staatssecretaris Weekers.

De investeringen van woningeigenaren leiden tot meer opdrachten en uiteindelijk meer omzet bij particuliere opdrachtgevers. Hierdoor zijn de bedrijven in staat om medewerkers in dienst te houden.

Aandeel duurzame materialen
In vier maanden tijd, van maart tot en met juni, is het aandeel duurzame materialen en producten in uitgevoerde projecten hoger dan voordat de btw-verlaging van kracht ging. Op dit moment heeft ongeveer twintig procent van de projecten een sterk duurzaam karakter.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links