Rapport biedt inzicht in wereld van zonnewarmte

Het rapport ‘Inventarisatie zonthermische systemen’ moet organisaties inzicht geven in de wereld van zonnewarmte. Doel is om drempels weg te nemen voor bedrijven, instellingen en particulieren die hun energie duurzaam willen opwekken.

De publicatie is een initiatief van Stichting Zonne-energie Wageningen, die de markt voor zonthermische systemen in kaart heeft gebracht en de verschillende typen systemen heeft geïnventariseerd.

Frank Zegers, auteur van het rapport, vertelt: “De energievraag van gebouwen bestaat voor een groot deel uit elektra. Deze vraag kan duurzaam worden opgewekt met zonnepanelen. Maar naast elektra bestaat het energieverbruik van een gebouw ook voor een aanzienlijk deel uit warmte. Dit rapport laat zien dat er allerlei mogelijkheden zijn om ook dit deel duurzaam op te wekken.”

Belang
Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen, onderstreept het belang van het rapport: “We zien dat steeds meer bedrijven en particulieren zonnepanelen aanschaffen. Tegelijkertijd blijft de markt voor zonthermische systemen achter.” Volgens hem is dat een teleurstellende ontwikkeling.

Barrières
Coenraads noemt zonthermische techniek uiterst betrouwbaar. “Een van de barrières is dat er relatief weinig bekend is over de mogelijkheden van zonthermische technieken. Vanuit Stichting Zonne-energie Wageningen willen wij deze barrière zoveel mogelijk wegnemen, immers: onbekend maakt onbemind.” Coenraads hoopt dat de vrij beschikbare factsheets en het onderzoek bedrijven zullen stimuleren om warmteverbruik duurzaam op te wekken, met energie van de zon.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links