Nauwkeurig inzicht in energieprestaties binnen een dag

Door gebruik te maken van energieprofielen kunnen huurders en woningeigenaren binnen een dag nauwkeurig inzicht krijgen in energie-prestaties van een gebouwinstallatie. Op deze manier kan men op een snelle en simpele manier achterhalen of er op energie kan worden bespaard en of het binnenklimaat kan worden verbeterd.

Gebouwen worden in toenemende mate dynamisch en flexibel gebruikt, vanwege veranderingen van organisatie, bezetting of bedrijfstijden. Veelal worden installaties bij oplevering echter eenmalig ingeregeld en niet meer aangepast, waardoor veel klachten en onnodig hoge energierekeningen ontstaan. Daarnaast veroorzaakt leegstand steeds vaker inefficiënt draaiende installaties; panden die geheel of gedeeltelijk leegstaan worden vaak nog op dezelfde wijze aangestuurd als bij volledige bezetting. 

Inzicht in efficiëntie
Het gebruik van energieprofielen van Unica geeft de mogelijkheid om binnen een dag nauwkeurig inzicht te krijgen in de energie-prestaties van de installaties. Jan-Maarten Elias, directeur van Unica Ecopower, vertelt: “Meer dan de helft van de gebouwen in ons land wordt niet of nauwelijks gemonitord op het gebied van energie-efficiency.”

Elias vertelt over de verspilling van energie: “Opvallend is ook het grote aantal installaties in gebouwen dat zomers en ’s winters met identieke instellingen draait waardoor op grote schaal energie wordt verspild. Op landelijke schaal loopt dit bedrag jaarlijks in de tientallen miljoenen euro’s. Met de toepassing van de energieprofielen zijn binnen een dag vrijwel alle inefficiënties eenvoudig op te sporen.”

In kaart brengen
De energie-efficiency en de werking van de installaties kan, middels analyse van de energieprofielen, in korte tijd in kaart worden gebracht. Door het werkelijke energiegebruik te vergelijken met het energiegebruik dat te verwachten is op basis van het gebouw, het gebruik, de type installaties en gecorrigeerd voor weersinvloeden, kan de controleslag snel en efficiënt plaatsvinden.

Unica Ecopower gebruikt de energieprofielen voor zowel oudere gebouwen met een G-label als nieuwe gebouwen met een A-label, onafhankelijk van de aard van de energieopwekking. Unica Ecopower verwacht met de toepassing aanzienlijke energiebesparingen te kunnen realiseren. Ook bij gebouwen met WKO levert het toepassen van de energieprofielen snel inzicht op.

Kosten
Kosten van de toetsing zijn circa 1.750 euro, afhankelijk van het gebouw. De rapportage kan bovendien gebruikt worden in GRI (Global Reporting Initiative) rapportages die steeds meer bedrijven in hun duurzaamheidsverslag toepassen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Unica