Energienetbeheerders brengen zonne-energie in kaart

Energienetbeheerders hebben in kaart gebracht op welke plekken in Nederland de meeste zonne-energie wordt opgewekt. Er zijn in Nederland in totaal 93.233 zonnepanelen geïnstalleerd. Dit komt neer op een totaal vermogen van 347 megawatt.  

Uit het onderzoek blijkt dat in het oosten van Nederland de meeste zonne-energie wordt opgewekt. Op onderstaande afbeelding zijn de zonnepaneelinstallaties in Nederland opgenomen. Voor een vergrote weergave bezoekt u de website van Netbeheer Nederland.  

Consumenten en bedrijven kunnen op de website ‘energieleveren.nl’ hun installaties voor duurzame energieopwekking registreren. Hieronder vallen onder andere zonnepanelen, windmolens en HR-e ketels. Het initiatief voor de website komt van alle netbeheerders van Nederland en Energie Data Services Nederland (EDSN).

Naast zonnepanelen registreren de netbeheerders ook andere installaties die energie opwekken. Doel van de registratie is enerzijds om de impact van duurzame energie opwekking op het energienet te monitoren en anderzijds om het energienet geschikt te houden voor terug levering. De volgende tabel laat het aantal geregistreerde installaties voor energieopwekking zien, zoals gemeten in juli 2013.

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links