Toepassing van zonnewarmte fors gestegen

Het aantal nieuw geïnstalleerde vierkante meter aan afgedekte zonnewarmtecollectoren steeg in 2012 met twintig procent, ten opzichte van 2011. Inmiddels is er in totaal een half miljoen vierkante meter aan afgedekte zonnewarmtecollectoren geplaatst.

Volgens Marcel Cloosterman, voorzitter van de sectie zonnewarmte van branchevereniging Holland Solar, ligt het potentieel op ongeveer twintig miljoen vierkante meter collectoren in 2030. Als deze ambitie met succes wordt vervuld zou er jaarlijks 1,2 miljard kubieke meter aardgas bespaard kunnen worden.

Mijlpaal
Cloosterman ziet het behalen van half miljoen vierkante meter aan afgedekte zonnewarmtecollectoren in 2012 als een mijlpaal: “Een eerste mijlpaal, zal ik maar zeggen, want we staan pas aan het begin van een lange weg. Zonnewarmte moet het doen zonder subsidie en kan geen gebruikmaken van de gratis ‘opslag’ in het elektriciteitsnet.”

Technologie
De technologische ontwikkelingen rondom zonnewarmte-systemen staan allerminst stil. Cloosterman: “Er worden steeds meer nieuwe en goedkopere materialen toegepast bij de productie van collectoren. Het gebruik van aluminium als alternatief voor het duurdere koper neemt toe.”

Daarnaast komen er volgens hem collectoren op de markt die gemaakt zijn van kunststoffen  en worden er collectoren ontwikkeld die warmte lucht produceren in plaats van warm water. “Niet alleen kan deze nieuwe technologie op een efficiënte wijze een huis of fabriekshal duurzaam worden verwarmd, ook toepassingen in industriële droogprocessen liggen in het verschiet”, aldus Cloosterman.

Aandacht voor toepassing zonnewarmte
Tijdens de vakbeurs Energie 2013 besteedt Holland Solar aandacht aan de toepassing van zonnewarmte-technologie en –producten. Dit gebeurt tijdens het Solar Event, een evenement voor de zonne-energiebranche dat tijdens Energie 2013 wordt gehouden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links