'Investering in isolatie binnen vier jaar terugverdiend'

Wie investeert in spouwmuurisolatie, verdient dat in slechts vier jaar terug. Het investeringsrendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van twaalf procent op een spaarrekening. De bevindingen worden aangetoond dankzij een nieuwe rekenmethode voor het bepalen van het rendement van energiebesparende maatregelen.

De nieuwe rekenmethode van Milieu Centraal is gebaseerd op eenduidige vergelijking met spaarrente. Volgens Milieu Centraal gebruiken veel mensen de terugverdientijd als vuistregel om over te gaan op een investering in spouwmuurisolatie, terwijl hiermee voordelen op de langere termijn buiten beeld blijven.

Situatieschets
Als voorbeeld stelt Milieu Centraal de volgende situatie voor: het laten aanbrengen van 105 vierkante meter spouwmuurisolatie met een Rd-waarde van 1,3  in een gemiddelde eengezinswoning met een hr-combiketel kost 2.000 euro.

De looptijd van de investering is 25 jaar, waarbij wordt aangenomen dat de jaarlijkse besparingen op een spaarrekening worden gezet. De rente is jaarlijks 2,5 procent. Dit levert een investeringsrendement op vergelijkbaar met twaalf procent rente op een spaarrekening.

Volgens Milieu Centraal is dit niet de enige duurzame maatregel die lucratief blijkt. Zo heeft een investering in zonnepanelen een rendement van zes procent.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links