'Juli goede maand voor rendement KWO-systemen'

Juli was een goede maand voor het rendement en de CO2-reductie met KWO-systemen. De hoge temperaturen in die maand betekenden een hoge vraag naar koeling; juist bij een koudevraag levert een KWO-systeem veel energiewinst op.

Nard Hoefnagels, Teamleider Exploitatie bij KWO-beheerder en –exploitant Hydreco noemt juli dan ook een ‘topmaand’. Zijn organisatie realiseerde voor twintig klanten een gezamenlijke CO2-reductie van 497 ton. De hoge buitentemperatuur speelde een rol bij de enorme CO2-besparing. Daarnaast is het van belang dat KWO-systemen optimaal worden ingezet; hierbij moet zoveel mogelijk koude uit het KWO-systeem worden gehaald en zo min mogelijk additioneel worden opgewekt.  

Monitoren
Hoefnagels: “Als beheerder en exploitant houden wij in de gaten of dit ook gebeurt. We monitoren doorlopend hoeveel koude (of warmte) de KWO-bronnen leveren en zien direct of daar nog rek in zit. Als blijkt dat de koudevraag van een gebouw voor slechts 60 procent afkomstig is uit de KWO en voor het overige deel geleverd wordt door dure en milieuonvriendelijke koelinstallaties, wijzen wij klanten daarop.”

Zonnige rendementen
Volgens Hoefnagels kan een aanpassing in het klimaatsysteem ervoor zorgen dat organisaties meer halen uit de duurzame koude uit de ondergrond. “Dat leidt tot zonnige rendementen, zowel financieel als milieutechnisch.”

Deel dit artikel

permalink