'Schoolgebouw moet honderd jaar mee kunnen'

Een schoolgebouw zou honderd jaar mee moeten kunnen, met het huidige tempo van bouwen en onderhouden. Daarnaast zou driekwart van de scholen met een energielabel een label C of lager hebben. Deze conclusies worden getrokken uit de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door het EIB, in opdracht van Bouwend Nederland.

Daarnaast toont het onderzoek aan dat minder dan zeven procent van de scholen een energielabel hebben. Van die groep heeft driekwart het energielabel C of lager. Opmerkelijk is dat één op de vier zelfs slechts een G-label heeft.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, nuanceert: “Daarmee is nog niet gezegd dat de scholen die nog geen label hebben ook slecht scoren. Wel is het een indicatie dat er nog veel moet gebeuren.” Volgens Verhagen moet de focus liggen bij renovatie, het verduurzamen van scholen en het realiseren van vervangende nieuwbouw.

Database
Bouwend Nederland komt met een database voor leden, waarin alle onderwijsgebouwen zijn opgenomen met gegevens als locatie, vloeroppervlak, bouwjaar en eventueel energielabel.

Kansen
Maxime Verhagen vertelt over de database en de kansen voor leden: “Hiermee kunnen onze leden zelf actief scholen benaderen en met hen slimme voorstellen voor onderhoud, renovatie en verduurzaming bedenken.” Volgens Verhagen is een kwaliteitsslag mogelijk, als gemeente, schoolbestuur en bouwbedrijven slim samenwerken. Vanaf 1 januari 2015 wordt het buitenonderhoud overgeheveld naar de schoolbesturen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland