Energieleverende vakantiewoning aan de Geuloever

Een bouwcombinatie heeft een duurzame, zwart-gekoolde vakantiewoning opgeleverd. Het pand werd gebouwd aan de Geul in Zuid Limburg, een gebied waar bouwen vrijwel niet wordt toegestaan.  Opmerkelijk is dat het huis op bomen werd 'getild' en er allerlei energiebesparende maatregelen zijn toegepast.

De bouwcombinatie Upfront, WHD Interieurbouw en Zwarthout tekenden voor de realisatie van de bijzondere woning. Binnen drie maanden werd het pand gebouwd en opgeleverd. Normaal gesproken wordt bouwen aan de Geul vrijwel niet toegestaan, maar de gemeente Gulpen-Wijchen heeft voor dit initiatief toestemming gegeven.

Wateroverlast
Grote uitdaging bij dit project is de regelmatig overstromende Geul; dit zou wateroverlast voor de woning betekenen. Als bijzondere oplossing heeft de bouwcombinatie besloten om het geheel op bomen uit de omgeving te tillen, om zo direct op het hoger gelegen pad aan te kunnen sluiten.

Leveren
Het gebouw levert energie en is CO2-neutraal door het gebruik van zonne-energie en het toepassen van organische materialen. Daarnaast is een groendak aangelegd en is het huisje passief opgebouwd, met veel isolatie en triple-glas. Verder wordt een grondbuis ingezet voor het verwarmen en verkoelen van de ventilatielucht om het comfort te verhogen. Ten slotte wordt de elektriciteit om te koken en te verwarmen geleverd door zonnecollectoren.

Bij de bouw werd een bouwteam aangesteld waarbij naast de architect Upfrnt werd gekozen voor een Amsterdamse bouwer, WHD Interieurbouw. Het werd prefab voorbereid en ter plekke afgebouwd. Zwarthout uit Laren leverde en monteerde de gekoolde geveldelen volgens de methode Shou-Sugi-Ban, oftewel het branden van lariks. LokaalHout was verantwoordelijk voor de levering van de rest van het hout.

Foto: IC4U.org

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links