Nominaties voor Spirit of Innovation Award bekend

Er zijn dit jaar drie energiebesparende innovaties genomineerd voor de ‘Spirit of Innovation Award’: een duurzame buitenverf, een onzichtbare en geluidsarme warmtepomp en een innovatie die zuinige leds met kosteloos daglicht combineert. Op de eerste beursdag van vakbeurs Energie 2013 wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. Energie 2013 vindt plaats van 24 tot en met 26 september in de Brabanthallen van ’s-Hertogenbosch.

De eerste nominatie ging naar ThermoShield, een muurverf op waterbasis van Coateq. De verf bestaat uit gezogen keramische bolletjes, die gelijkmatig in speciale bindmiddelen worden ingebed. Het product is onder andere energiebesparend, vochtregulerend en brandvertragend. Opmerkelijk is dat de verf overtollig vocht uit de gevel naar buiten transporteert, waarbij de warmte binnen blijft. De jury, bestaande uit Kornelis Blok, Robin Koek, en Rob Smit, noemt het product breed inzetbaar in de gebouwde omgeving en ziet een groot duurzaamheidsaspect terug.

Hydrotop
De onzichtbare lucht- en waterpomp Hydrotop van DHS is vrijwel geluidsarm, stekkerklaar en kan eenvoudig worden gemonteerd op het dak. De ventilatielucht uit de woning kan door de warmtepomp worden hergebruikt. Volgens de jury is de Hydrotop een mooie innovatie van een bekend product. Bovendien kunnen er acht PV-panelen omheen worden gepast, waardoor de pomp onderdeel wordt van een totaalconcept met rendementsverhoging.

SmartLED
De derde en laatste nominatie voor de Spirit of Innovation Award is de SmartLED van Techcomlight, in samenwerking met Osram en Dorlight. De SmartLED is een combinatie van zuinige leds en daglicht. Overdag voorziet het Solatube daglichtsysteem de bewoner(s) van licht en zodra het licht minder wordt neemt het energiezuinige SmartLED-systeem het over. De jury prijst de combinatie van twee energiebesparende producten.

Deel dit artikel

permalink