Ontwerp- en initiatieffase keuzemoment duurzame maatregelen

In de bouw wordt de keuze voor duurzame materialen vooral gemaakt in de ontwerp- en initiatieffase vaneen project. Hierbij zijn opdrachtgevers het vaakst de beslissende partij. Deze conclusies zijn te trekken uit een onderzoek over het keuzeproces van duurzame maatregelen.

Het recent verschenen onderzoek ‘BouwKennis Jaarrapport Nederland 2013/2014’ toont aan dat de ontwerp- en initiatieffase vaker worden benoemd als keuzemoment voor duurzame maatregelen: respectievelijk zes op tien betrokkenen en vier op tien betrokkenen wijzen deze fases aan als beslistijdstippen. Opmerkelijk hierbij is dat opdrachtgevers de initiatieffase vaker dan gemiddeld aanwijzen, terwijl dit volgens uitvoerende partijen juist vaker in de ontwerpfase gebeurt.

Architect verdrongen
Daarnaast valt op dat de architect wordt verdrongen als beslisser in de werkvoorbereiding- of uitvoeringsfase door de hoofd- en onderaannemer. Volgens BouwKennis verraadt de verschuiving het gefaseerde karakter van de bouw: de invloed van partijen die verantwoordelijk zijn voor de grote lijnen neemt later in het proces af, ten gunste van uitvoerders.

Factoren
Verder gaat het onderzoek in op de factoren die meewogen bij de beslissing om duurzame maatregelen te nemen. Drie factoren werden hierbij het vaakst genoemd: de betrouwbaarheid van de maatregel, inzicht in de terugverdientijd en de aanschafkosten. Architecten en bouwmanagement- en adviesbureaus noemen de betrouwbaarheid als doorslaggevende factor.

Ook blijkt uit het onderzoek dat life-cycle costs in veel mindere mate een rol spelen dan aanschafkosten. Opmerkelijk is dat alleen adviesbureaus en architecten oog hebben voor deze factor, terwijl ontwikkelaars bijvoorbeeld veel vaker alleen met aanschafkosten rekenen.  

Persoonlijke motivatie
Ten slotte noemt het onderzoek dat persoonlijke motivatie voor maar liefst de helft van de architecten beslissend is bij de keuze voor duurzame maatregelen. Hieronder verstaat men onder andere of een partij extra moeite wil doen om energie te besparen in projecten waarin hij meewerkt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV