Onderzoek naar toepassing zonne-energie op stortplaatsen

De mogelijke toepassing van zonne-energie op stortplaatsen in Nederland wordt onderzocht. In Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten past men geïntegreerde zonnecellen in de bovenafdichting van stortplaatsen al toe. Nu wordt de vraag gesteld of deze toepassing in Nederland financieel en juridisch haalbaar is. Naar verwachting zijn de eerste resultaten van het onderzoek eind 2013 beschikbaar.

De opdracht is ontstaan door een gezamenlijk initiatief van Provincie Zuid-Holland, Van Gansewinkel en Grontmij. Met de uitkomsten van het onderzoek, die verwerkt worden in een roadmap, moeten exploitanten en nazorgorganisaties inzicht krijgen in het potentieel van zonne-energie op stortplaatsen.

Toegevoegde waarde
Het onderzoek zal ingaan op verschillende facetten van het onderwerp. Zo wordt de toegevoegde waarde van duurzame energieproductie en efficiënt grondgebruik onder de loep genomen en brengt Grontmij in kaart aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om zonne-energie integraal deel uit te laten maken van stortplaatsen.  

Stortplaats Maasvlakte
Het onderzoek richt zich, naast toepassing van zonne-energie op stortplaatsen in zijn algemeenheid, specifiek op de stortplaats op de Maasvlakte. Daarnaast worden de mogelijkheden voor dakbedekking met geïntegreerde PV-zonnepanelen bekeken.

Integratie bovenafdichting
Grontmij noemt een aantal grote voordelen die samenhangen met integratie met de bovenafdichting, zoals het verminderen van materiaalgebruik, schoon hemelwater, duurzame energieopwekking, efficiënt ruimtegebruik en waardecreatie.  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.