Wereldwijde verbetering van duurzaamheidsprestaties

De druk van de vastgoedsector op het milieu is afgenomen, met een 4,8 procent daling van het energiegebruik tussen 2011 en 2012. In dezelfde periode verminderde de sector zijn uitstoot van broeikasgassen met 2,5 procent en het watergebruik met 1,2 procent. Dit blijkt uit een rapport van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) dat onlangs werd uitgebracht.

Het rapport, dat gebaseerd is op de duurzaamheidsgegevens van 543 vastgoedbedrijven en –fondsen over de hele wereld,  meldt dat er grote regionale verschillen zitten in de daling van het energiegebruik.

Europa ligt achter, Noord-Amerika leidt
Zo ligt Europa achter wat betreft duurzaamheidsmaatregelen: er werd 0,7 procent reductie behaald op energie en slechts 0,2 op broeikasgassen. Noord-Amerika leidt met een 6,6 procent verlaging in energiegebruik van de institutionele vastgoedsector. Ook de broeikasgassen werden fors verlaagd, met een percentage van 4,8 procent. 

Positieve trend
Daarnaast meldt het rapport dat er een positieve trend vindbaar is in de duurzaamheidsprestaties van de wereldwijde institutionele vastgoedsector. Zo kregen 119 vastgoedbedrijven en –fondsen in 2013 de ‘Green Star’-status. Deze status geldt als een erkenning voor leiderschap voor duurzaamheidsmanagement en van de actieve implementatie van verduurzamingsmaatregelen en het monitoren van gebruik.

Ook blijkt duurzaamheid steeds sterker geïntegreerd te worden in de dagelijkse zakelijke beslissingen. Meer dan 80 procent van de participanten betrekt het topmanagement bij ontwikkeling, implementatie en beoordeling van de interne duurzaamheidsprocessen.

Het rapport, inclusief aanvullend beeldmateriaal, is te vinden op de GRESB-website.

Deel dit artikel

permalink