'Financiële instrumenten voor duurzame bouw opent deuren'

Er komen financiële instrumenten beschikbaar om de gebouwde omgeving te verduurzamen. De mogelijkheid om leningen via de energierekening te vereffenen, geeft een kans om initiatieven op het gebied van zowel energiebesparing als CO2-reductie te financieren. Dit kan een impuls geven aan de bouw en een bijdrage leveren in de strijd tegen CO2-uitstoot en klimaatverandering, zo meldt ABN Amro.

Inhaalslag
Volgens ABN AMRO moet Nederland een inhaalslag maken; Nederland is er niet in geslaagd om de koppositie op het gebied van duurzaamheid te behouden. Zo scoort ons land matig bij de opwekking van duurzame energie en wordt slechts vier procent van de totale energieconsumptie duurzaam opgewekt.

Ambitie
Dit staat ver af van de ambitie van de overheid om in 2050 alle energie duurzaam op te wekken. Deze doelstellingen kan volgens ABN AMRO alleen behaald worden mits er een inhaalslag wordt gemaakt. Volgens de bank is in de gebouwde omgeving veel winst te behalen ten aanzien van een lager energieverbruik en CO2-reductie.

Struikblokken weg
Financiering van duurzame aanpassingen stonden volgens ABN AMRO tot voor kort in de weg. Nu concludeert de organisatie dat geld niet langer een obstakel hoeft te vormen. Een belangrijk instrument om de Europese klimaatdoelstellingen in te lossen, is een nieuwe Green Deal waarmee de overheid het mogelijk maakt investeringen in duurzame initiatieven via de energierekening te vereffenen.

Impuls
De ruimere beschikbaarheid van financiering geeft een impuls aan de vraag en hierdoor kan de bouwsector gestandaardiseerde methodes ontwikkelen voor duurzame bouw. De kostenreducties die hieruit voortkomen, maken duurzame investeringen goedkoper en kunnen de vraag zodanig stimuleren dat aanbieders hun productie kunnen opschalen, wat eveneens tot kostenbesparingen leidt.

Daarnaast biedt de Green Deal perspectieven voor financiële instellingen om nieuwe producten en aantrekkelijke kredietvoorstellen te ontwikkelen. Het proces wat vervolgens op gang komt is volgens ABN AMRO zichzelf versterkend.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links