Zorginstellingen geïnteresseerd in scherpe energiereductie

Meer dan dertig zorginstellingen hebben zich gemeld naar aanleiding van een oproep voor realisatie van minimaal 45 procent energiereductie in hun vastgoedvoorraad. Met een groot aantal partijen worden gesprekken gevoerd over het sterk verduurzamen, tot zelfs nul-op-de-meter, van de vastgoedvoorraad.

Energiesprong plaatste de oproep en meldt dat het voornamelijk om zorginstellingen in de verpleeg- en verzorgsector gaat.  Er is momentum voor het verduurzamen van de vastgoedvoorraad, wegens een aantal redenen.

Zo zijn zorginstellingen door marktwerking sinds een aantal jaar zelf verantwoordelijk voor de financiering en exploitatie van het eigen vastgoed. Daarnaast wordt het scheiden van wonen en zorg geïmplementeerd. Verder is energiebesparing mogelijk bij vastgoed dat gehuurd wordt.

Amstelring
Amstelring is de eerste zorginstelling die met het traject is gestart. Amstelring in Amsterdam moet omwille van de druk op de begroting fors gaan besparen op exploitatielasten. Door dit innovatief aan te pakken ziet Amstelring de mogelijkheden om de energie- en mogelijk ook exploitatielasten, terug te brengen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat Amstelring haar zorg blijft aanbieden in kwalitatief goede en gezonde gebouwen.

Opschalen
Energiesprong hoopt in de komende periode nog minimaal twee van deze trajecten te kunnen doorlopen met zorginstellingen die zich gemeld hebben voor het programma. Doel van het programma is om marktrijpe proposities te laten ontstaan die opgeschaald kunnen worden binnen de sector.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31