'Juist nu investeren in groei'

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, ziet liever investeringen in de bouw. Verhagen roept de Kamer op een aantal maatregelen te nemen die wel voor groei zorgen, zoals een verhoogd budget voor startersleningen, die de drempel moet verlagen.De geplande bezuinigingen op de bouw en infra door de Tweede Kamer kosten de bouw 11.000 banen.

Verhagen over de geplande bezuinigingen: “Ze kosten honderden bedrijven de kop, duizenden banen worden onnodig bedreigd en dat terwijl de werkloosheid stijgt.” De voorzitter van Bouwend Nederland noemt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse bouw- en infrasector blijft krimpen: “Nederland is onderhand het lachertje van Europa, terwijl er geld genoeg is om mee te investeren in bouw en infra.”

Nú investeren
Daarom wil Verhagen dat men nú investeert in groei; dit zou mogelijk zijn door een aantal maatregelen. Zo zou het budget voor startersleningen met 50 miljoen verhoogd moeten worden: “Dat is maar een fractie van de hele begroting en het verdient zichzelf snel terug. Als vele duizenden jonge mensen verder kunnen op de woningmarkt, betekent dat voor de bouw dat er meer verbouwd wordt en er eindelijk ook weer groei in de nieuwbouw komt.”

Verlenging btw-tarief
De tweede maatregel die voor groei kan zorgen is een verlenging van het lage BTW-tarief op onderhoud. De verlaging loopt af op 1 maart 2014 en Verhagen denkt dat een verlenging tot 31 december goed is: “Dat geeft heel veel (nieuwe) woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken. Dat is prachtig in lijn met het recente Nationaal Energieakkoord.” Volgens hem levert een verlenging een omzetstijging van 360 miljoen op, dat 3.000 banen kan opleveren.

Verhagen meldt dat onnodig banenverlies een acute dreiging is, met directe gevolgen voor de burger. Zo zouden vertragingen op weg en spoort toenemen en krijgen we vaker te maken met kapotte leidingen en niet functionerende wissels. Verhagen: “Ik roep de Tweede Kamer dus op om een stokje te steken voor deze 'penny wise en pound foolish' bezuinigingsoperatie. We moeten juist nu investeren in groei."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland