Lesprogramma voor jongeren over duurzaam bouwen

Onlangs is het BREEAM-NL Medior lesprogramma geïntroduceerd. Dit programma leert jongeren over hoe een gebouw beoordeeld kan worden op duurzaamheidsprestaties. De introductie van het nieuwe lesprogramma vond plaats tijdens het jongerenprogramma ‘Lekkâh duurzaam bezig’ in het Haagse Museon.

“Het lesprogramma is speciaal ontwikkeld voor onze jonge Bob de Bouwers”, aldus Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council. “Hiermee willen we de technische vakken op de middelbare school meer onder de aandacht brengen. Na de crisis hebben we een tekort aan hoogwaardige technici. Met name op het gebied van duurzaamheid is er nog veel te winnen.”

BREEAM-NL Medior is een variant op het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL. Dit is in Nederland hét keurmerk als het gaat om het meten van de duurzame prestaties van gebouwen. Het keurmerk wordt beheerd en ontwikkeld door de Dutch Green Building Council. Vorig jaar introduceerde de Dutch Green Building Council al BREEAM-NL Junior, speciaal voor basisschoolleerlingen. Nu is er dus ook BREEAM-NL Medior voor middelbare scholieren.

BREEAM-NL Medior
BREEAM-NL Medior is ontwikkeld in samenwerking met SME Advies. Met het lespakket wordt jongeren alles over duurzaamheid bijgebracht. Ook leren ze gebouwen te beoordelen op duurzaamheid aan de hand van thema’s uit het BREEAM-NL systeem: energie, water, afval, veiligheid, hygiëne, groen, mobiliteit, voedsel en omgeving. De ontwikkeling van dit pakket is mogelijk gemaakt door een gift van de Alcoa Foundation.

Aan de slag
Tijdens het jongerenevenement ‘Lekkâh duurzaam bezig’ gingen leerlingen van het Aloysius College uit Den Haag aan de slag met de beoordeling van het Museon. Hoe duurzaam is het Museon? Hoe is het gesteld met het waterverbruik in de toiletten? Hoe zit het met de groene buitenruimte van het museum? En welke duurzame materialen zijn er in het museum verwerkt? De leerlingen hadden waardevolle adviezen voor de verduurzaming van het Museon. En een compliment, zo gaf een van de leerlingen aan: “Het is een heel mooi gebouw, dat mag absoluut nooit gesloopt worden.”

De resultaten werden overhandigd aan Marie Christine van der Sman, directrice van het Museon. Na de beoordeling van het Museon brachten de leerlingen het geleerde in de praktijk door zelf een eigen duurzaam gemeentehuis te bouwen. Deze bouwworkshop vond plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Stad van de Toekomst’ in het Museon.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council