Energiefonds Overijssel stimuleert duurzame energieopwekking

Er wordt 137 miljoen euro geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking voor ruim vijftien duizend woningen. De investeringen moeten een besparing van 243 terajoule per jaar opleveren. Dit komt overeen met het energieverbruik van 3.100 huishoudens.

Het Energiefonds Overijssel sluit voor 65,7 miljoen euro de eerste overeenkomsten met vijftien verschillende woningcorporaties. Naast de energiebesparing heeft de uitvoering van de duurzame renovaties als belangrijk voordeel dat 850 mensen in de bouw- en installatiesector een jaar lang aan de slag kunnen.

Energiefonds Overijssel heeft in totaal honderd miljoen euro beschikbaar voor energiebesparing en productie van nieuwe energie voor woningcorporaties. Bas-Jan Blom, directeur van het fonds, noemt het bijzonder dat zoveel woningcorporaties in één provincie willen werken aan energiebesparing bij sociale huurwoningen en ziet de voordelen van het investeringsinitiatief: “Het is een investering waar mensen in Overijssel direct van profiteren. Want door de besparingsmaatregelen gaat voor veel inwoners de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog.”

Afbeelding: Betrokken woningcorporaties en bijdrages uit Energiefonds Overijssel

Woningcorporaties zijn verplicht om isolatie als maatregel door te voeren, maar doen meer. Zo realiseren ze zonnepanelen, warmtepompen, ventilatiesystemen en doen letterlijk een duit een in het zakje. In totaal wordt er 137 miljoen euro geïnvesteerd.

Aanvraag
Ondernemingen, corporaties en maatschappelijke organisaties kunnen op de website van Energiefonds Overijssel een aanvraag voor participatie, lening en garantie indienen. Provincie Overijssel meldt dat het fonds 250 miljoen euro beschikbaar heeft voor projecten die energie besparen of nieuwe energie opwekken uit duurzame bronnen.

Hiervan is honderd miljoen euro beschikbaar voor energiebesparing en productie van nieuwe energie voor woningcorporaties. Daarnaast is 125 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe energie of energiebesparing door ondernemingen. Ten slotte wordt maximaal 25 miljoen euro gereserveerd voor technologische innovatie.

Deel dit artikel

permalink