Windmolen Culemborg in recordtempo uitverkocht

Een windmolen is in een recordtempo volledig verkocht aan particulieren. Alle 6648 winddelen werden door 1700 mensen opgekocht, waarbij iedere persoon één of meer stukjes kocht. Een stuk windmolen kon aangeschaft worden voor € 200.

In een halve dag werd er voor 1,3 miljoen euro aan windmolendeeltjes van de windmolen Het Rode Hert in Culemborg aangeschaft bij De Windcentrale. Harm Reitsma, initiatiefnemer van De Windcentrale, is trots op dit wereldrecord op het gebied van crowdfunding: “We wisten dat het hard zou gaan, maar dit was wel heel erg snel. Er was gisterenavond een ware run op de windmolen. In lijn met het Energieakkoord willen steeds meer mensen hun eigen stroom opwekken.”

Elk winddeel wekt ongeveer 500 kWh stroom per jaar op. De winddelers besparen geld en dragen bij aan een beter milieu. Wat de delers naast de eigen stroom nodig hebben aan energie, wordt geleverd door Greenchoice. De Windcentrale-app laat iedere eigenaar in real-time zien hoe hard het waait. Daarnaast krijgt men inzicht in hoeveel stroom de molen produceert.

Structureel voordeel
De winddelers krijgen vanaf nu twaalf jaar lang gegarandeerd stroom uit hun eigen molen. Per jaar betalen de eigenaren gemiddeld € 23. Zelfs bij structureel dalende stroomprijzen van één procent per jaar zijn de winddelers voordeliger uit dan stroom afnemen van hun traditionele energieleverancier.

Interesse groeit
Reitsma vertelt dat de interesse in winddelen groot is en nog verder groeit: “Wij zijn nu nog de enige in Nederland die mogelijk maakt dat mensen zelf windstroom opwekken zonder een molen in de tuin te hebben staan. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. Wij komen in elk geval snel met meer molens.”

Deel dit artikel

permalink