Kringloopwinkel ingrijpend verduurzaamd

Een kringloopwinkel in Soest is in 2010 van een energielabel B naar A++ verduurzaamd. Dankzij de verduurzaming is het gebouw nu bijna energieneutraal.

Om de uitgevoerde maatregelen te vieren, werd op 23 september een Energielabelposter uitgereikt aan wethouder Harry Witte door Agentschap NL. De verbouwing van de Kringloopwinkel Spullenhulp in Soest is volgens het Cradle to Cradle-principe uitgevoerd, waarbij apparatuur en bouwmaterialen werden hergebruikt.

Het gebouw is nu bijna energieneutraal en dat wordt mogelijk gemaakt door een aantal ingrepen. Agentschap NL meldt dat er onder andere zeer goede isolatie is aangebracht en dat er daarnaast een 40kW PV werd gerealiseerd. Dit wordt gecombineerd met een warmtepomp, WTW-ventilatie en een warmtedak.

GBS-regeltechniek
Interessant is dat er gebruik wordt gemaakt van GBS-regeltechniek, waarmee continu monitoring plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat ook op termijn het lage energiegebruik en het comfort verzekerd zijn.

Foto boven: v.l.n.r. wethouder Harry Witte, projectleider Eddy de Ruiter van de gemeente Soest met de Energielabelposter, Peter Schuthof van Agentschap NL.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)