Oproep tot eigen verantwoordelijkheid asbestwereld

Het jaarlijkse Nationale AsbestFeitenCongres werd op 23 september jongstleden gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Diverse toonaangevende sprekers vertelden over actuele ontwikkelingen op het gebied van asbest. In totaal 650 asbestprofessionals brachten een bezoek aan het congres, dat jaarlijks wordt georganiseerd door Search.  

Directeur-generaal Chris Kuijpers sprak namens staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu en vatte tijdens het congres de stand van zaken in de branche samen: “Het gaat niet om paniek, niet om scepsis, maar om een nuchtere aanpak.” Hij benadrukte dat hij rekent op de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaren en de asbestbranche: “Daarom geldt voor ons allen, waar u ook werkt – woningcorporatie, saneringsbedrijf, gemeente, provincie, vastgoedwereld – dat we asbest serieus moeten nemen, zonder onrust te zaaien.”

Duidelijke kaders
De oproep van het ministerie komt op een moment dat er veel aandacht is voor duidelijke kaders via nieuwe wet- en regelgeving. De overheid scherpt de randvoorwaarden aan. Mede naar aanleiding van het rapport van de Gezondheidsraad uit 2010 dat scherpere blootstellingsgrenzen voor asbest adviseerde. Naast deze kaders ligt de nadruk van het overheidsbeleid op informatie en communicatie en het nemen van verantwoordelijkheid door de branche. Kuijpers: ‘Het huis staat, maar het gebouw heeft onderhoud nodig.’

AsbestEnquête
Daarnaast werden tijdens het congres de resultaten gepresenteerd van de Nationale AsbestEnquête. Daarin wordt duidelijk dat woningcorporaties het asbestdossier in relatief korte tijd professioneler in hebben gericht. Inmiddels blijkt 71 procent van de corporaties bijvoorbeeld specifiek asbestbeleid te hebben. Daarnaast zijn de corporaties ook opvallend positief over het nieuwe Landelijke Asbestvolgsysteem (LAVS), dat de keten transparanter moet maken.

Van de bevraagde corporaties werkt nu 15 procent met het systeem. Als het voor iedereen beschikbaar is, denkt 72 procent het LAVS daadwerkelijk te gaan gebruiken. Deze groep gebouweigenaren lijkt daarin verder dan de eveneens ondervraagde beheerders van gemeentelijk vastgoed of de industrie.

Verantwoordelijkheid
Udo Waltman, bedrijfsdirecteur van Search: “Dat een aantal partijen het dossier voortvarend oppakt, is natuurlijk een positieve ontwikkeling. Toch is er nog veel werk te verzetten. Een verheldering van de spelregels is absoluut belangrijk. Maar laten we vooral als professionals – die dagelijks werken aan een asbestveilig Nederland – ook een tandje bijzetten om samen professioneel en eenduidig te werken. Als branche zijn we onszelf verplicht dit nu ook echt goed op te pakken.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Search