Symposium sluit openstelling modelwoning af

Op woensdag 25 september jongstleden werd het symposium ‘Active House in de praktijk’ georganiseerd. Bezoekers kregen onder andere de gelegenheid om meer te weten te komen over het duurzame renovatieproject ‘De Poorters van Montfoort’. Na afloop van het symposium, georganiseerd door VELUX Nederland en SBRCurnet, ontving toekomstige bewoonster mevrouw Bouwman de sleutel van de woning die eerder werd opengesteld voor publiek.

Michel Sombroek, Algemeen directeur VELUX Nederland en Perry van Leeuwen, adjunct-directeur Ontwikkeling bij BAM Woningbouw overhandigden de sleutel van de modelwoning aan Bernard van Dam, projectleider van Groenwest en mevrouw Bouwman. Van Dam: “We zullen de komende tijd zicht houden op de energieprestaties en monitoren hoe de bewoners het gebruik en het wooncomfort in hun woning ervaren.”

Voorzijde woningen De Poorters van Montfoort

Van Dam blikt vooruit op de toekomst: “In komende renovaties kunnen wellicht diverse elementen diverse elementen van dit project worden toegepast, want in de huidige gebouwvoorraad is op dit moment de meeste energie- en comfortwinst te behalen. De bewoners die al enkele maanden in hun Active House wonen, zijn in ieder geval erg enthousiast.”

Symposium
Diverse sprekers gaven tijdens het symposium hun visie op de Active House-principes. Zo lichtte Haico van Nuenen van de BouwhulpGroep toe hoe haar organisatie de algemene Active House-principes voor deze woningen vertaald heeft naar een architectonisch ontwerp, waarin het uiterlijk van de woningen, energiebesparing en –opwekking, daglicht, extra ruimte, isolatie en het binnenklimaat een belangrijke rol speelt.

Daglichttoetreding in woonkamer

Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs, tevens expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd ging dieper in op de bouwfysische aspecten van het ontwerp en de uitvoering, zoals de goede thermische schil, isolatie, kierdichtheid, aansluitdetails, natuurlijke ventilatie en de opwekking van duurzame energie voor de werking van zonnepanelen en –collectoren.

Ten slotte was het woord aan Perry van Leeuwen van BAM Woningbouw, die afsloot met de ervaringen die zijn opgedaan bij de uitvoering van dit project. Zo zorgt de Active House-visie voor flexibiliteit in de keuze van bouwmaterialen. Alle beslissingen  die tijdens het bouwproces zijn genomen, hadden het gewenste resultaat voor zowel eigenaar als bewoner als uitgangspunt. De drie pijlers van Active House, comfort, milieu en energie boden hierbij een leidraad om het meest optimale binnenklimaat te realiseren.

Foto bovenaan: mevrouw Bouwman ontvangt sleutel

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Active House