Eerste aanzet voor gloednieuw keurmerk BREEAM-NL Interieur

Op vrijdag 27 september jongstleden is de eerste aanzet voor het nieuwe duurzaamheidslabel BREEAM-NL Interieur gegeven. Het keurmerk is bedoeld om het interieur van een gebouw te beoordelen op duurzaamheidsprestaties; momenteel worden bepaalde onderdelen van het interieur beoordeeld met BREEAM-NL Nieuwbouw.

Bij de verkenning van het kersverse label waren interieur- en duurzaamheidsexperts, evenals de Dutch Green Building Council aanwezig. Laatstgenoemde partij zal de eerste verkenning omzetten in een plan van aanpak.

Het nieuwe BREEAM-NL Interieur moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Het moet allereerst een eenvoudig en transparant middel worden om de duurzaamheid van het interieur te meten. Daarnaast moeten zowel bestaande als nieuwe richtlijnen beoordeeld kunnen worden met het keurmerk. Ten slotte is het noodzakelijk om dat het management-aspect wordt opgenomen in het nieuwe label en is een gebruiks- en onderhoudsplan essentieel, evenals een visie op afschrijving, vervanging en milieubelasting.

Integraal keurmerk
Er bestaan op dit moment verschillende labels die duurzame prestaties van afzonderlijke interieurproducten meten, maar er is nog geen integraal keurmerk dat de duurzame prestaties van gebouwinterieur in kaart brengt. Volgens de experts zou een integraal keurmerk waardevol kunnen zijn, omdat dit label duurzaamheid beter zichtbaar maakt voor de gebruiker.

‘Gemiste kans’
BREEAM-NL Nieuwbouw inzetten voor het in kaart brengen van de prestaties van interieur is volgens de experts een gemiste kans. Dit omdat een interieur vaker wordt vervangen dan dat er nieuwbouw wordt verricht.

Aan de slag
Over de inhoudelijke kenmerken van BREEAM-NL Interieur en de financiering wordt de komende tijd meer duidelijk. De Dutch Green Building Council gaat naar aanleiding van deze eerste verkenning aan de slag met een plan van aanpak. Het voorstel voor een nieuwe richtlijn voor interieur wordt ook nog getoetst bij verschillende marktpartijen. Vervolgens zal een projectplan ter goedkeuring aan het bestuur van DGBC worden voorgelegd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council