Succesvol seminar neemt duurzaam renoveren onder de loep

Het seminar ‘De financiële realisatie van duurzaam renoveren’ van Isover, Manesco en Unica vond op dinsdag 17 september plaats in de Watertoren te Bussum. Tijdens de bijeenkomst, die in het bijzonder interessant was voor bestuurders van woningcorporaties, gingen de aanwezige sprekers in op verschillende aspecten en kansen van duurzame renovatie.

Na een korte inleiding door Eric Govers, commercieel directeur van Isover en Jeroen Nollet, voorzitter bestuur bij Manesco, was het woord aan Meindert Smallenbroek, directeur Bouwen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Smallenbroek nam de rol van voorzitter op zich gedurende het seminar en stelde na een korte introductie de eerste spreker voor.

Christiaan Logtenberg, Programmaleider Duurzaamheid Woonbedrijf ieder1, beet het spits af en ging onder andere in op de duurzame ambities van zijn corporatie en de opgave die daarmee samenhangt. Hierbij ging hij in op nieuwe businessmodellen zoals ESCo’s en vertelde welke kansen het SER-akkoord en het energiefonds Overijssel kan bieden in het kader van duurzaam renoveren.

Ger Kempen, directeur Escoplan, ging met zijn presentatie in op integraal renoveren. Hij vertelde onder andere over de positieve business case van ESCo-projecten; zijn organisatie neemt na een quickscan en technisch ontwerp het management van het project in handen en garandeert kwaliteit en energiebesparing. Hij vertelde hoe organisaties de jaarlijkse exploitatiekosten structureel kunnen verlagen en door lagere energielasten financiële ruimte kunnen creëren om te investeren.

Jan-Maarten Elias, directeur Unica Ecopower was de laatste spreker voor de pauze. Zijn presentatie ‘Duurzame warmte én koude: 24/7 gemanaged’ ging onder andere in op de diensten van zijn organisatie en de plek die Unica inneemt binnen de installatiebranche. Wat betreft de diensten benoemde hij drie pijlers; prestatiecontracten, juridische kennis en financiering. Elias vertelde over de rol van zijn organisatie binnen een ESCo-model en de integrale aanpak die wordt aangehouden.

De locatie van het seminar: de Watertoren te Bussum

Na een korte pauze was het woord aan Jeroen Nollet, voorzitter bestuur bij Manesco, die inging op financieringsoplossingen. Hij vertelde onder andere over de key issues van woningcorporaties die eerder op de dag werden aangehaald door Christiaan Logtenberg (budget, leencapaciteit, financiering van gebouwschil en ESCo) en presenteerde hiervoor oplossingen. 

Ten slotte ging het discussiepanel, bestaande uit Huub Keulen, Rabo Groen Bank, Irene Zandhuis, Woonzorg Nederland, Marc Hopman, AT Osborne en Marnix van Os, Gemeente Zutphen en Deventer in op de scherpe stellingen die de sprekers na hun presentaties hadden voorgesteld. De aanwezigen discussieerden gepassioneerd mee en gaven hun visies op de stellingen.

Deel dit artikel

permalink