Legio kansen voor zonne-energie door initiatief zonatlas

De kansen van zonne-energie voor inwoners van de provincie Utrecht worden binnenkort inzichtelijk. Inwoners ontdekken via de atlas of het dak van hun woning geschikt is voor zonne-energie. Het initiatiefvoorstel  van GroenLinks voor een zonatlas werd door de Provincie Utrecht aangenomen.

Groenlinks meldt dat alle inwoners dankzij de atlas gemakkelijk en snel kunnen nagaan of een investering in zonnepanelen rendabel is. Inwoners hebben toegang tot een database van hoogtegegevens, weergegevens en omgevingsinformatie, waarmee direct en nauwkeurig berekend kan worden wat de potentie is van een eventuele inzet op duurzame energie.

Analyse
Het instrument analyseert alle daken van koop- of huurwoningen, flats, scholen en bedrijven voor particulieren, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Onder andere de kansen voor agrarische bedrijven, met grote en geschikte dakoppervlakken, zijn in te zien.

Kansen
De kansen die voortkomen uit het gebruik van een zonatlas zijn duidelijk. Als met de huidige techniek van zonnepanelen alle geschikte daken in de provincie Utrecht zijn benut, kan in een groot deel van de elektriciteitsbehoefte van de inwoners worden voorzien. Met de snelle ontwikkeling van de technologie kan dat in de nabije toekomst meer worden, zo stelt Groenlinks.

Deel dit artikel

permalink