Samenwerking cruciaal bij verfrissing scholen

Samenwerking tussen de gemeente en het schoolbestuur is van groot belang bij financiering van ‘frisse scholen’. Een financiële bijdrage vanuit de gemeente is noodzakelijk. Dat blijkt uit het rapport ‘Praktijkvoorbeelden financiering verfrissen van scholen’.

De meest succesvolle voorbeelden van financiering voor het verbeteren van energieprestaties en binnenmilieu in schoolgebouwen werden onderzocht door adviesbureau’s AT Osborne en AHB Consultancy. Hieruit is een selectie van vijftien projecten uitgekomen.

Belangrijke bevinding uit het rapport is dat samenwerking tussen gemeente en schoolbestuur cruciaal is. Een financiële bijdrage vanuit de gemeente is hierbij noodzakelijk. Verder is opmerkelijk dat de Tijdelijke Rijkssubsidie 2009 een belangrijke stimulans was in het merendeel van de onderzochte projecten.

Andere interessante bevindingen uit het onderzoek zijn dat de eerste investering per klaslokaal tussen de € 8.000 en € 17.500 bedraagt en dat het binnenklimaat in de schoolgebouwen vóór ingrijpen matig tot slecht was. Na de ingreep zijn de betrokkenen overwegend tevreden, melden zij minder klachten en betere leerprestaties.

Helpende hand
Het rapport kan gemeenten en schoolbesturen helpen met de invulling van het Energieakkoord van de SER. In dit akkoord staat dat gemeenten en schoolbesturen samen de aanpak verbeteren die nodig is voor duurzame nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen. Effectieve financieringsvormen zijn daarbij een belangrijke voorwaarde.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)