'Verbijsterd over voornemen tot toelating omstreden houtkeurmerk'

Staatssecretaris Mansveld is voornemens om het omstreden Maleisische houtkeurmerk MTCS toe te laten tot het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Het besluit staat tegenover het negatieve advies van onafhankelijke Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC).

Het Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie en het Nederlands Centrum Inheemse Volkeren zijn “verbijsterd” over het voornemen om het omstreden houtkeurmerk toe te laten tot het inkoopbeleid. Volgens deze drie partijen laat het verbetertraject dat eerder tussen Nederland en Maleisië overeen is gekomen, geen voortgang zien op duurzaam bosbeheer en zijn er verschillende zaken mis.

Zo blijkt uit onderzoek en satellietbeelden dat er volop kaalkap plaatsvindt en dat de rechten van inheemse bevolking in de gebieden nagenoeg worden genegeerd. Daarnaast zijn de grenzen van de gecertificeerde gebieden niet te traceren vanwege zeer gebrekkige geografische kaarten, terwijl dit volgens de drie partijen aan de basis moet staan van duurzaam bosbeheer.

Geen toelating
De partijen stellen: “Bij een dergelijke slechte staat van dienst past geen toelating, onder welke voorwaarden dan ook. Het overleg over duurzaam bosbeheer tussen Nederland en Maleisië duurt nu al twintig jaar. Het is niet uit te leggen aan burgers, houthandelaren en bedrijven dat hout afkomstig uit bos waar kaalkap plaatsvindt, als duurzaam wordt toegelaten.”

Oproep
Op dinsdag 8 oktober aanstaande overlegt de Tweede Kamer het voorstel van Staatssecretaris Mansveld. Het Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie en het Nederlands Centrum Inheemse Volkeren roepen de Tweede Kamer op de normen voor duurzaam bosbeheer hoog te houden.

Deel dit artikel

permalink