Nederlandse inzending strijdt mee in Solar Decathlon 2014

In Versailles vindt de tweejaarlijkse Solar Decathlon 2014 plaats, in de zomer van 2014. Tijdens deze wedstrijd krijgen twintig studententeams van over de hele wereld de kans om een duurzame, energieneutrale woning te bouwen op locatie.

Het studententeam van de TU Delft is doorgedrongen tot de twintig finalisten met de inzending ‘Prêt-à-Loger’ (Klaar om te wonen), waarmee een doodnormaal rijtjeshuis energieneutraal wordt gemaakt.

Op locatie wordt een snede uit een woningrijtje nagebouwd, dat extreem duurzaam wordt. Om de gewenste duurzaamheid te behalen realiseert het team een nieuwe isolatielaag en een glazen kas. Daarnaast worden allerlei duurzame technieken toegepast. Prêt-à-Loger richt zich op de 1,6 miljoen Nederlandse woningen die doorgaans slecht geïsoleerd zijn en in de komende jaren energetisch gerenoveerd moeten worden.

Begeleider
Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, begeleid het Delftse studententeam. Hij vertelt over de ambities van het team: “Meer nog dan het winnen van deze competitie willen we met ons ontwerp een eye-opener zijn voor de bouwwereld. Die kent zoals iedereen weet, zware tijden.”

Volgens van den Dobbelsteem zit in duurzame renovatie nieuw elan: “Bedrijven die met ons meedoen helpen mee een nieuwe markt te creëren en profileren zich internationaal als partij die bestaande woningen energieneutraal kan maken.”

Comité van Aanbeveling
Het demonstratieproject kan worden gerealiseerd door de steun van een Comité van Aanbeveling; onder andere gemeenten, woningcorporaties en toeleveranciers geven aan dat het energie-neutrale renovatieplan de weg naar de duurzame toekomst is. Het comité maakt deel uit van onder andere Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council. Een complete lijst van de betrokken personen is te lezen op de website van TU Delft.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door TU Delft