Wereldprimeur voor eerste verlichtingsmast op zonne-energie

Onlangs werd de Spirit gepresenteerd, ’s werelds eerste verlichtingsmast op zonne-energie en LED-technologie. Bijzonder is dat het elektriciteitsnetwerk niet wordt gebruikt. De spirit is in een complete serie (tot achttien meter) beschikbaar.

Bekabeling is voor deze stand alone verlichtingsmast niet nodig, waardoor de mast op eenvoudig geplaatst kan worden. Doordat het elektriciteitsnetwerk niet wordt gebruikt, is het mogelijk om de mast in te zetten op locaties waar een aansluiting niet haalbaar is.

Mijlpaal
Kaal Masten, de organisatie die de Spirit recentelijk presenteerde, ziet de introductie van de mast als een grote mijlpaal. Jos van den Hurk, directeur Kaal Masten: “Dit is de toekomst van openbare verlichting. Allereerst vanwege het stand alone karakter van de mast: overheden en andere beheerders van de openbare ruimte zijn nu niet meer afhankelijk van het netwerk om volwaardige verlichting – en dus veiligheid – te realiseren.”

Belangrijk rol duurzaamheid
Volgens hem speelt daarnaast duurzaamheid een belangrijke rol; de CO2-voetafdruk van de openbare verlichting wordt fors verkleind en accu’s zijn volledig recyclebaar.

Eerste Spirit
De eerste Spirit wordt binnenkort geplaatst bij de TU/e in Eindhoven. De ontwikkeling van de Spirit heeft ruim 3 jaar geduurd.

Deel dit artikel

permalink