Voordelen van duurzaam alternatief voor tropisch hout

Uit een intensief onderzoek- en ontwikkeltraject is een product ontstaan dat gemaakt is van duurzaam Europees hout. De nieuwe ontwikkeling genaamd KegaWood | DURAL is gemaakt van een nieuwe houtsoort, afkomstig uit Midden-Europa.

De nieuwe houtsoort is een duurzaam alternatief voor tropisch hout. Robin de Winter, directeur Kegro Deuren is enthousiast over het product dat zijn organisatie introduceert: “Als marktleider in massieve houten en samengestelde vlakke deuren voelden wij ons geroepen een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout te vinden voor onze producten”.

Voordelen
Kegro meldt dat Kegawood | DURAL verschillende voordelen met zich meebrengt; het product voldoet aan duurzaamheidsklasse 2, heeft een levensduur van minimaal 25 jaar in weer en wind en 15 jaar in contact met grond en water. Door deuren te produceren van Europees hout draagt Kegro bij aan het behoud van tropische regenwouden en wordt er dankzij de beperkte transportafstand miner CO2 uitgestoten.

Bij de overheid en andere organisaties is volgens Kegro de intentie aanwezig om producten geproduceerd uit duurzaam hout in te kopen, maar laat de uitvoering nogal eens te wensen over. Zo heeft de rijksoverheid als ambitie om 100% van aankopen en aanbestedingen duurzaam moet zijn.

Verbeterslag
Uit onderzoek van het WNF blijkt dat dit niet wordt nageleefd: 71 procent van de ondervraagde Nederlandse gemeenten hanteert de vastgestelde duurzaamheidsstandaard in bestekken van uit te voeren projecten en slechts 43 procent van de gemeenten controleert of de bestelde duurzame producten ook daadwerkelijk geleverd zijn. Op deze vlakken is dus nog een verbeterslag te behalen.

Deel dit artikel

permalink