Positieve effecten van verlenging lage btw

Het kabinet en oppositie bereikten recentelijk overeenstemming over de verlenging van de lage btw tot eind 2014. Oorspronkelijk zou de 6 procent btw per 1 maart 2014 worden beëindigd.

Volgens UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, behouden duizenden werknemers hun baan dankzij deze maatregel. Voorzitter Titia Siertsema, tevens expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd, laat zich positief uit over de verlenging: “UNETO-VNI heeft zich de afgelopen tijd hard gemaakt voor verlenging van de regeling. Veel bedrijven merken nu al de positieve effecten ervan en kunnen daardoor werknemers in dienst houden.”

Siertsema meldt dat een eerdere verlaging al aantoonde dat het lage btw-tarief veel consumenten over de streep trekt om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals plaatsing van zonnepanelen. “Zo brengen consumenten hun energielasten omlaag en daalt de CO2-uitstoot. Daarmee sluit de maatregel prima aan bij het onlangs gesloten energieakkoord.”

Woningcorporaties
Daarnaast verwacht de installateurskoepel een positief effect op de investeringen van woningcorporaties. “De investeringen in deze sector zijn teruggevallen als gevolg van de verhuurdersheffing. Dankzij de 6 procent-regeling krijgen corporaties nu meer ruimte om achterstallig onderhoud uit te voeren en de woningvoorraad verder te vergroenen.”

Eerder liet Maxime Verhagen van Bouwend Nederland van zich horen over de lage btw-regeling. Ook hij zag de voordelen van een verlenging van de maatregel tot 31 december 2014: “Dat geeft heel veel (nieuwe) woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken. Dat is prachtig in lijn met het Nationaal Energieakkoord.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door UNETO-VNI