Mogelijk lagere importtarieven voor milieugoederen

Er vinden onderhandelingen plaats in internationale fora over de verlaging van importtarieven op milieugoederen.

De Nederlandse overheid wil op de Europese lijst van milieugoederen exportproducten opnemen die voor ons land belangrijk zijn. Agentschap NL meldt dat ondernemers daarom voorstellen kunnen voor deze lijst. De voorstellen kunnen worden gegeven voor milieugoederen die in aanmerking moeten komen een verlaagd invoertarief.

De landen aangesloten bij de Asian-Pacific Economic Cooporation (APEC-landen) hebben al een lijst van 54 milieugoederen vastgesteld. De goederen kunnen in drie categorieën worden ingedeeld, te weten duurzame energie-productie, goederen die ingezet worden bij  milieumonitoring en goederen die gebruikt worden bij afval- en recyclingsystemen.  

Windturbines en zonnepanelen
Agentschap NL noemt enkele voorbeelden van producten die als milieugoed gekwalificeerd kunnen worden, zoals onderdelen voor windturbines, zonnepanelen en andere installaties, isolatiemateriaal en energiearme verlichting. Te denken valt ook aan goederen die gebruikt worden bij bodemsanering en luchtfilters.

Indienen van voorstellen
Het is voor organisaties mogelijk om voorstellen in te dienen. Dit mag men versturen naar Harriët Lapidaire-van Ree van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)