Aandacht voor lichtvervuiling tijdens Nacht van de Nacht

Op 26 oktober 2013 is het tijd voor Nacht van de Nacht, een evenement met als doel aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de impact van nachtelijke verlichting te minimaliseren.

Ook dit jaar zijn er tijdens de Nacht van de Nacht verschillende activiteiten om aan deel te nemen en zetten organisaties hun beste beentje voor als het gaat om lichtbesparing. Zo ook Tata Steel in IJmuiden, die een aantal maatregelen treft om te besparen op verlichting en energie en zich bezighoudt met het systematisch optimaliseren van de verlichting op het bedrijfsterrein.

In het kader van een totaal verlichtingsbesparingsprogramma is de kantoorverlichting van Tata Steel fors gereduceerd. Men heeft bewegingssensoren geïnstalleerd om dit te bewerkstelligen. Daarnaast is er wat betreft de buitenverlichting een deel van de verlichting schakelbaar gemaakt. Alle bedrijfsonderdelen worden doorgelicht op mogelijkheden om verlichting uit te schakelen of te beperken.

Optimaliseren
Dook van den Boer, directeur van Tata Steel in IJmuiden, noemt zijn staalbedrijf een van de meest duurzame staalbedrijven ter wereld: “We zijn ons ervan bewust dat licht niet overal nodig is. Daarom werken we nu aan het systematisch optimaliseren van de verlichting op ons terrein.” Volgens van den Boer probeert men op deze manier een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de verstorende invloed van nachtelijke verlichting. “Dit draagt tevens bij aan het verder reduceren van ons energieverbruik”, aldus van den Boer.

Naast de ingrepen op het gebied van verlichting worden er maatregelen getroffen in het kader van het milieubeleid. Zo is de doekfilterinstallatie van de Sinterfabriek binnenkort operationeel en wordt overlast van stof, geur en geluid beperkt. De organisatie vertelt dat de hoeveelheid energie die nodig is om een ton staal te maken, sinds 1990 met zo’n dertig procent verminderd is.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links