Impuls bouwsector gevolg van Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds laat huizenbezitters een goedkope lening afsluiten om energiebesparende maatregelen financieren. Recentelijk vond een tender plaats voor de werving van private financierders.  

Stef Blok maakte bekend dat de Rabobank en de ASN Bank samen het Energiebespaarfonds zullen gaan vullen. In augustus maakte de Rabobank al bekend dat de organisatie bereid was met 150 miljoen euro in het fonds deel te nemen en verhoogde dat naar 175 miljoen euro. ASN stort 50 miljoen euro in het fonds, en het Rijk voegt daar 75 miljoen euro aan toe. Het totaalbedrag komt daarmee op 300 miljoen euro.

Dankzij het fonds kunnen particuliere huizenbezitters leningen aanvragen met een looptijd van zeven of tien jaar voor bedragen tussen 2.500 en 25.000 euro. De rente is aftrekbaar en ligt waarschijnlijk tussen de 3 en 3,5 procent, afhankelijk van de hoogte en de looptijd van de lening. Met de lening kunnen energiebesparende maatregelen worden gerealiseerd; te denken valt aan dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, hoog rendement en energiezuinige kozijnen.

Belangrijke stappen
Voordat de eerste leningen worden verstrekt, moeten nog een aantal belangrijke stappen gezet worden. Zo moet de Europese Commissie toestemming verlenen en dient de Autoriteit Financiële Markten toestemming te geven voor het verstrekken van financiële leningen door de Stichting Nationaal Energiebespaarfonds.

Revolverend fonds
Eerder meldden we dat vanuit het rijk 150 miljoen euro is vrijgemaakt voor een revolverend fonds energiebesparing gebouwde omgeving. In het Nationaal Energiebespaarfonds is een bedrag van 75 miljoen gereserveerd voor particuliere huiseigenaren. Het andere deel van 75 miljoen euro is bestemd voor verhuurders.

Voor de verhuurders wordt een aparte structuur opgezet. Deze regeling gaat naar verwachting halverwege 2014 van start. Op Prinsjesdag is een extra bedrag van 35 miljoen euro geserveerd; dit bedrag wordt nog toegewezen.

Impuls bouwsector
Naar verwachting krijgt de bouw- en installatiesector een impuls. Huizenbezitters en verhuurders zullen investeren in duurzaamheidsmaatregelen en dat zorgt voor kansen in deze sectoren. Daarnaast kunnen consumenten tot eind 2014 voordeel halen uit het verlaagde btw voor de bouw.

Deel dit artikel

permalink