Installatie van veilig en zuinig watermistsysteem

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht wordt een watermistsysteem geïnstalleerd ter beveiliging tegen brand. De installatie wordt uitgevoerd terwijl het ziekenhuis volledig in bedrijf is, met als extra eis dat er geen stof en vuil mag vrijkomen.

Dit watermistsysteem wordt geïnstalleerd door Unica. Er is een speciale kast ontwikkeld om de werkzaamheden uit te voeren; deze kast staat bekend als 'de toverdoos', voorzien van leuke decoraties met erin een verrijdbare rolsteiger die volledig is afgeschermd. De installatie wordt aangelegd in ruimtes waar de patiënten verblijven, met daarnaast de aansluitende gangen die brandveilig worden gemaakt.

Watermist heeft in ziekenhuizen een aantal voordelen, waarbij veiligheid het belangrijkste aspect is. Zo verspreid watermist een nevel van minuscule waterdeeltjes, die zorgen voor een groter bluseffect en meer verkoeling. Daarnaast slaan rook- en roetdelen direct neer, zodat de kans op schadelijke inademing kleiner is.

Besparingsaspecten
Daarnaast is het waterbesparingsaspect te noemen als groot voordeel; blussen met watermist vereist veel minder water waardoor kan worden volstaan met een drinkwaterleiding in plaats van een grote watertank. Dit leidt tot minder waterschade en maakt de kans op beschadiging van medische apparatuur kleiner.

Ten slotte is de installatie van het systeem eenvoudiger; de leidingen zijn dunner, nemen minder inbouwruimte in beslagen en zorgen voor een lagere belasting van de constructie.

Film: rondleiding Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Unica