Rapport zet mogelijkheden kantoortransformatie in schijnwerpers

De resultaten van een onderzoek naar de succes- en knelfactoren bij kantoortransformaties zijn gepubliceerd in het rapport ‘Duurzame transformatie van kantoren naar woningen’. Het onderzoek presenteert aan de hand van projecten een aantal mogelijkheden om kostenefficiëntie en duurzaamheid te verenigen.

Zestien procent van de kantooroppervlakte in Nederland staat te koop of te huur, waardoor partijen met de volgende vraag geconfronteerd worden: ”Hoe kunnen we succesvol een nieuwe én duurzame invulling geven aan leegstaande vierkante meters?” Om antwoord op deze vraag te geven heeft Arcadis, in opdracht van Agentschap NL en BZK, de succes- en knelfactoren onderzocht bij kantoortransformaties.

Belang duurzame kantoorpanden
Agentschap NL onderstreept het belang van goede, duurzame kantoorpanden. De organisatie meldt dat kantoorpanden, behalve besparingen op grondstoffen, de mogelijkheid bieden om tegen beperkte meerkosten ambities op het terrein van energie en milieu gestalte te geven.

Daarnaast komt hergebruik de leefbaarheid van de omgeving ten goede. Agentschap NL noemt het dan ook duidelijk dat bij kantoortransformatie duurzaamheid in alle facetten tot zijn recht kan komen.

Verenigen
Uit het rapport blijkt dat er mogelijkheden zijn om kostenefficiëntie en duurzaamheid te verenigen; deze worden gepresenteerd aan de hand van projecten, die mogelijkheden laten zien op het terrein van energie, materialen, water en gezondheid.

Vanaf begin november zijn het rapport en de factsheet te downloaden via de website van Agentschap NL.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)