Inzichten uit Smart Grid pilot-project bekendgemaakt

De eerste inzichten uit ‘Jouw Energie Moment’ een Smart Grid pilot in nieuwbouwwijken van Breda en Zwolle, zijn bekendgemaakt. Jouw Energie Moment geeft bewoners hun energiegebruik in eigen hand; een energiecomputer laat precies zien wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is.

Doel van de pilot van Enexis is om te achterhalen hoe het energienet het beste ingericht kan worden met het oog op een meer duurzame toekomst. Bewoners konden met een energiecomputer de momenten bepalen waarop energie het meest duurzaam of voordelig is. Verder hadden bewoners de beschikking over een slimme wasmachine en zonnepanelen.

De ervaringen van de deelnemers in Breda en Zwolle werden op 30 september 2013 bekendgemaakt tijdens het Enexis Seminar ‘Regie over energie. En nu?’ Uit de pilots blijkt dat deelnemers het concept omarmen: zij verschuiven hun energievraag naar een gunstig moment.

Daarnaast geeft 91 procent van de in totaal 239 deelnemende huishoudens aan dat zij controle willen over het energiegebruik. 95 procent vindt geld besparen een belangrijk motief.

Flexibel energiegebruik
Uit de pilot wil Enexis opmaken in hoeverre consumenten bereid zijn flexibel om te gaan met hun energiegebruik. Daarnaast moeten de pilots uiteindelijk duidelijk maken hoe zo efficiënt mogelijk gebruikgemaakt kan worden van duurzame bronnen, zodat we energie betaalbaar en betrouwbaar kunnen houden. De ervaringen van de bewoners in Zwolle en Breda vormen volgens Enexis dan ook de basis voor het energienet van de toekomst.

Betrokken partijen
Naast Enexis doen partners Woningstichting SWZ, DONG Energy, Greenchoice, Technische Universiteit Eindhoven, CGI en Flexicontrol mee aan Jouw Energie Moment.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Enpuls