'Explosieve groei zelfopwekking energie door particulieren'

Steeds meer particulieren in Nederland wekken zelf energie op of investeren in duurzame energieprojecten. De groei van het aantal Nederlanders dat op duurzame energie inzet, is volgens energieleverancier Greenchoice zelfs explosief te noemen.

Greenchoice vertelt dat er ongeveer 110.000 huishoudens momenteel zelf stroom opwekken, vooral via zonnepanelen. Van dit aantal is twintig procent klant bij de energieleverancier en naar verwachting stijgen de aantallen in 2014 verder. In september jongstleden groeide het aantal Greenchoice-klanten dat zelf stroom opwekt naar ruim 20.500.

Toekomst
Jurjen Algra van Greenchoice: ‘De toekomst is dat mensen zelf hun energie opwekken, of uit een natuurlijke bron in hun buurt krijgen. Duurzaam en dichtbij, dat wordt de norm. Door zelf energie op te wekken – of door over te stappen op te investeren in echte groene stroom – kan iedere Nederlander moeiteloos en zonder extra kosten bijdragen aan een schonere wereld.’

Jurjen Algra, Greenchoice

Alternatieven
De organisatie meldt dat klanten die geen toegang hebben tot een dak om zonnepanelen op te leggen, via alternatieven kunnen bijdragen aan duurzame energie. Te denken valt aan windenergieprojecten, waarvan de verwachte rendementen en het animo hoog zijn. Zo kochten veel klanten winddelen: samen crowdfunden zij via de Windcentrale ongeveer elf miljoen euro.

 

Daarnaast participeren meer dan 3.000 Greenchoice-klanten in een windpark in de Noordzee via het duurzame beleggingsfonds Meewind. Alleen al in de maand oktober sloten 421 mensen zich aan bij Meewind, van wie 252 in één weekend. Greenchoice is al sinds 2008 partner van Meewind. Mede dankzij Greenchoice-klanten is het fonds inmiddels goed voor 40 miljoen euro. Hiermee kan het windpark op zee worden verdubbeld en zo 350.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

Deel dit artikel

permalink